Káva jako rostlina

.
img21Káva jako rostlina
Cesta kávy začíná na zelené plantáži. Potrvá ji jistě více než jeden rok, než se dostane do vašeho šálku. Objevte s námi tajemství tohoto skvělého nápoje. Přece jen je to druhá nejprodávanější komodita na světě. Vydáváme se na cestu do dalekých krajin. Kávové plantáže najdete od nížin až po vysoké horské oblasti, kde pěstují velmi kvalitní kávy. Kávové třešně tam na keřích dozrávají pomalu, dlouho a v klidu, pod slunečními paprsky. Až několik měsíců čekají, než je sběrači utrhnou.
                                       
Kávovník – pěstování.
Kávovník je velmi známá rostlina. Roste v celém tropickém a subtropickém pásmu. Její plody jsou dováženy do celého světa.  Tato rostlina se řadí mezi ovocné dřeviny. Pěstuje se přibližně v 70 zemích světa. Pěstitelé dělají s rostlinou různé procesy, kultivují ji, roubují a řízkují, aby více plodila a byla odolná vůči různým vlivům.
 

Rostliny kávovníků se také liší výškou rostliny. Dělíme je na keře a stromy, protože mohou dorůst až do 15 metrů. Na plantážích jsou rostliny většinou menšího vzrůstu, aby se rostliny pěstitelům dobře sklízeli.
 
Kávovník spadá do rodu Coffea, který patří do čeledi mořenovitých, jež má asi 500 rodů a 6000 druhů. Na rostlinkách kávovníků najdeme velké, krásné, zelené a lesklé listy, které rostou do délky až 15 cm. Kávovníky se množí semeny. Jsou to kávová zrníčka, která musí být ze zralých plodů. Měly by se pěstovat v lehké, výživné a hlavně kyselé půdě. Klíčivost trvá 3-4 týdny. Na první sklizeň si musí zemědělec počkat 3-4 roky. Tyto rostliny se dožívají až 50 let. Rostliny několikrát do roka kvetou. Květy jemně voní a stávají se z nich plody, kterým říkáme kávové třešně. Plody zrají 9-14 měsíců, což je oproti jiným rostlinám dlouhá doba. Kávovník může v jednu dobu plodit i kvést.
 
Pěstitelé sklízí kávu několikrát do roka, záleží na umístění plantáží. Kávovníkům nesvědčí zima ani přímé slunce. Nezralé plody se charakterizují zelenkavou barvou, která se mění při dozrávání v červenou, tmavě červenou nebo fialovou. Některé odrůdy mají zralé plody žluté až oranžové. Když utrhneme zelený plod, nedosáhneme zralého plodu. Zrnka se ukrývají v peckovicích, které se velmi podobají třešním. Jejich velikost je asi 1,5 centimetru. Na povrchu je slupka (exokarp), pod ní dužina (mesokarp). V dužině plodu se nachází dvě zelené kávová zrna, která jsou k sobě otočena plochou stranou. Každé zrno je pokryto speciální vrstvou, které se nazývá pergamen (endokarp). Dále jsou zrna obalena stříbřitou blankou (integument). Pokud v plodu najdeme pouze jedno zrno, bude mít větší velikost a kulovitý tvar, říká se mu perlové zrno. Na celém světě se nachází široká řada různých druhů kávovníků. Mezi nejznámější patří Arabika a Robusta.
 
Klima potřebné pro kávovníky je teplé a stálé. Proto místo kde je kávovník pěstován, je kolem rovníku. Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, Austrálii a z části i v Africe. Robusta se nachází hlavně v Asii a poté z části v Africe a v Jižní Americe.
.
Translate »
▼ DOWN ▲ UP