O kávě


Káva – čerstvě pražená káva, zrnková káva, mletá káva, kvalitní káva, dobrá káva, caffé, coffee, kaffe, značková káva, gourmet káva, bio káva, ledová káva, espresso, jednodruhová káva, konzumací kávy, káva ve spojení s alkohole, pražená káva, fairtrade káva, melitta, káva z rukou farmáře, výběrová káva, kávové speciality.

Historie kávy

Historie kávy

Historie kávy

Není zcela jasné, kdy a kde přesně byla káva objevena, ale jako pravlast kávy je považováno území Etiopie, habešské vysočiny a Keni. O nalezení kávy vypráví mnoho legend. Nejstarší a nejznámější z nich se odehrává v 9. století v Orientu. Pastevec koz jménem Kaidi si podle této pověsti všimnul zvláštního chování koz, které byly čilejší a aktivnější poté, co se napásly z keře s neznámými červenými plody. O této příhodě se dozvěděl opat nedalekého kláštera, který nechal plody sesbírat a uvařit z nich nápoj. Ukázalo se, že má tento nápoj podobné účinky jako na pastevcovy kozy a tak se stal tento nápoj oblíbeným. Jednoho dne náhodou spadla jedna větvička do otevřeného ohně, nad kterým je sušili, a bobule zuhelnatěly. Zajímavou vůní přilákaní mniši zuhelnatělé bobule rozdrtili a ze vzniklé směsi připravili svůj oblíbený nápoj. Ke svému překvapení zjistili, že takto připravený nápoj nejen že si zachovává svůj vitální účinek, navíc je však mnohem lahodnější. První zmínky o plánovitém pěstování kávy pocházejí ze 14. století z Jemenu. Odtud (z jemenského přístavu Mokka, který dal název silné arabské kávě) se káva rozšířila do svatého města islámu Mekky, kde vznikl název káva z arabsko – tureckého slova „kahve“ (omamný nápoj). Protože si jemenští vládci chtěli udržet monopol na výrobu kávy, bylo povoleno vyvážet pouze kávu praženou nebo vařenou, aby se zabránilo jejímu pěstování mimo Jemen. Do Evropy se tak káva dostala až v roce 1618, kdy se podařilo propašovat holandskému obchodníkovi několik kávových keřů. Od té doby se káva rozšířila po celém světě a dnes se pěstuje kolem rovníku skoro po celém obvodu zeměkoule a po ropě se obchod s kávou stal druhým největším obchodním artiklem.

Základní druhy kávovníků

Základní druhy kávovníků

Existují tři základní druhy kávovníků, které se odlišují růstem, svými nároky na pěstování i finální chutí kávy.

Oblast, ve které kávovník roste, má rovněž vliv na chuť kávy; kávovníky pěstované ve vyšších nadmořských výškách poskytují kávová zrna jemnější a také s nižším obsahem kofeinu.

Z 80 známých druhů kávy jsou nejrozšířenější tři, a to arabika, robusta a liberica, které se pěstují v průmyslovém měřítku. Nejvýznamnější druh kávovníku je Arabský kávovník (arabika). Tvoří až 70 % z celkové produkce kávy na světě. Roste ve vysokých nadmořských výškách. Keře dosahují výšky 3 metrů, plody se sklízí ručně 2x až 3x do roka. Kávovníky rostoucí v těchto výškách jsou méně odolné proti škůdcům, chorobám a jsou také velmi choulostivé na mrazíky. Plody poskytují obvykle nejkvalitnější kávová zrna. Káva z tohoto druhu má nízký obsah kofeinu a její chuť je výrazná, rozmanitá a méně hořká než robusta.

Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají především takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů.

Druhým významným kávovníkem je robusta. Tvoří cca 25 % celkové produkce kávy na světě. Roste v nižších nadmořských výškách. Keře či stromy dosahují výšky 10-15 metrů. Kávovník robusta není tolik náročný na pěstování, je odolnější proti škůdcům, je méně náročný na kvalitu půdy a poskytuje vyšší výnosy než arabika.

Plody robusty většinou neposkytují tak lahodná zrna jako arabský kávovník, jsou často horší kvality, obsahují třikrát více kofeinu, a proto se používají do kávových směsí. Káva má tmavou barvu a drsnější chuť. Ve směsi s arabikou snižuje celkovou cenu kávy. Plody se sbírají obvykle strojově a kávová zrna jsou zpracována tzv. „suchou metodou“, která není tak finančně náročná jako u druhu arabika, proto je výsledná cena této kávy výrazně nižší.

Nejméně významným druhem kávovníku je liberica. Ze všech druhů kávovníku je nejvyšší, dosahuje až do výšky 18 metrů a jeho plody mají i velká kávová zrna, která jsou hořké chuti. Liberica sice poskytuje velké výnosy, bohužel káva má pouze průměrnou kvalitu.

Na našem trhu se prodávají převážně směsi kávy, většinou se skládají z více základních druhů zrn. Teprve správnou kombinací vhodně zvolených druhů se vytvoří směs s harmonickou a ucelenou chutí. „Čisté druhy“ jsou k dostání zpravidla ve specializovaných obchodech. Směsi se většinou připravují ze zelených zrn a teprve pak se dohromady praží, ale je možné směsi míchat i po upražení. Při výběru směsi jsou rozhodující nejen požadované vlastnosti, ale také cena kávy. Nejčastěji se mísí arabika a robusta. Aby výsledná káva byla co nejlepší chuti, záleží nejen na odrůdě pěstovaných kávovníků, ale především na sklizni plodů, následném zpracování kávových zrn, na správném pražení, uskladnění a expedování kávových žoků. Každá z těchto dílčích prací má svoje pevná pravidla a jejich nedodržení se vždycky na výsledné chuti kávy negativně projeví.

skolakavy

Káva

Plantážní káva. Světový import a konzumace kávy. Aktuální katalog firem v kategorii import.

Cascara / Kávový čaj

Cascara je čaj vyrobený ze sušených slupek kávových třešní.

SCAA Poster Green Defect

Podle americké Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America (SCAA)), se výběrovou může nazývat káva, která získá 80 bodů na jejich 100 bodové stupnici. Americký standard (9-10 defektů) přičemž jeden defekt se skládá až z 5ti defektů. Výběrová káva se pěstuje ve ideálních klimatických podmínkách a vyznačují se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Poster americké asociace výběrové kávy SCAA.

Cibetková káva | Kopi Luwak | Civet Coffee

Slovo kopi znamená v indonéštině kávu a luwak je místní název cibetkovité šelmy, česky ovíječ skvrnitý. Ta požírá celé plody kávovníku, z nichž stráví pouze dužinu a zrnka vyloučí spolu s výkaly. Enzym proteáza v trávicím traktu zvířete způsobí, že kávová zrnka získají jemnější, méně hořkou chuť. Kopi Luwak patří k nejdražším druhům kávy: ročně se vyprodukuje na světě pouze okolo pěti set kilogramů. Cibetková káva pochází původně z Filipín, nyní se produkuje v několika oblastech Indonésie.

BLUE MONTAIN COFFEE ✾ KÁVA BLUE MONTAIN

Jamajka produkuje jednu z nejkvalitnějších káv na světě, a to Blue Montain. Název Jamaica Blue Montain mohou používat pouze certifikované plantáže, a každý sud kávy musí projít kontrolou JCIB (formálně pod kontrolou The Regulatory Division) kdy je všechna nepražená káva pečlivě zkontrolována před vlastním exportem. JCIB nastavuje přísná pravidla pro pěstování, sklízení, zpracování a prodej kávy aby zajistila, že každý šálek kávy je v excelentní kvalitě.

COLOMBIAN COFFEE ❊ KÁVA Z KOLUMBIE

Kolumbie patří mezi největší světové producenty jakostní plantážní kávy. Kolumbijská káva pěstuje ve velmi rozdílných klimatických podmínkách, což umožňuje dozrávání a sběr plodů v různou dobu po celý rok.

COSTA RICA COFFEE

Cafetales de Costa Rica.

HONDURAS COFFEE ✾ KÁVA HONDURAS

Pěstování a sběr kávy v Hondurasu. Káva Hondurasu je opravdu jedinečná a specifická! Honduras je země ve které jsou výborné podmínky pro pěstování kávových stromků nebo kávových keřů.

GUATEMALA COFFEE ❁ KÁVA Z GUATEMALY

Káva z Guatemaly je jednou z nejlepších káv světa. Kávové stromky nebo keře se pěstuji v různých nadmořských výškách a to přispívá k většímu a zajímavějšímu výběru kávových zrn.

COFFEE MAP ❊ KÁVOVÉ MAPY ❊ KÁVA A PĚSTOVÁNÍ

Mapy nejznámějších a nejplodnějších míst pro pěstování kávy. Plantážní káva. Největší světoví producenti kávy: Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Indie, Mexiko, Guatemala, Uganda, Pobřeží slonoviny. Významní pěstitelé kávy špičkové kvality: Jamajka, Kostarika, Portoriko, Nikaragua, Keňa, Venezuela, Tanzanie, Jemen, Havaj. Názvy kávy vznikají z nazvu plantáže nebo oblasti, kde je zemědělci vypěstovali. Každá odrůda má svoji zvláštní chuť a vůni.

Translate »
▼ DOWN ▲ UP